Een eerste echografie laten maken is voor de meeste vrouwen iets waar ze echt naar uit kijken tijdens hun zwangerschap. Vooral omdat het tegenwoordig mogelijk is om een zeer levendig beeld te krijgen van hoe je baby eruit ziet. Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen 2D, 3D en 4D scans?
Waar een 2D scan of echografie een zwart-wit beeld geeft van je baby in de baarmoeder (waar je als het ware “dwars doorheen kan kijken”), krijg je met een 3D scan een veel realistischer - en tevens ook gekleurd - beeld. In plaats van dat je de binnenkant ziet, zie je de buitenkant van de baby, waarbij allerlei uiterlijke vormen herkenbaar worden zoals de neus, de mond, armpjes, beentjes, etc.
Een 4D scan toont bewegende 3D beelden van je baby. Waarbij tijd wordt beschouwd als de 4de dimensie.
De voordelen van een 4D scan
Een 4D scan kan naast een tastbaar beeld ook heel wat extra informatie verschaffen, bijvoorbeeld over het functioneren van het hart en andere organen. Of over eventuele fysieke afwijkingen, waarop dokters vervolgens pro-actief kunnen inspelen tijdens en of na de bevalling.
Is een 4D scan veilig?
4D scans zijn even veilig als 2D scans. Belangrijk is dat de duur en de intensiteit van een scan zo kort en zo laag mogelijk gehouden worden. Het wordt daarom niet aangeraden om een 3D of 4D scan te laten maken die enkel als een “soevenier” zou dienen, omdat je de baby op die manier blootstelt aan meer technologie dan medisch gezien nodig is.
Wat is het beste tijdstip voor een 4D scan?
Het beste tijdstip voor een 4D scan is tussen de 26 en 30 weken van de zwangerschap.
Tot voor de 26ste week hebben babies relatief weinig vetmassa onder de huid waardoor de knoken, zoals de jukbeenderen e.d. prominent aanwezig zijn waardoor je de effectieve vorm van het gezicht en de rest van het lichaam nog niet duidelijk kan zien.
Na de 30ste week bevindt de baby zich doorgaans lager in het bekken van de moeder zodat het gezicht mogelijk niet goed zichtbaar meer is.
Op 28 weken bevindt de placenta zich vooraan in de baarmoeder. Dit is het moment waarop de kans het groots is op zeer duidelijke beelden tijdens een scan.
Goed om te weten
Uiteraard wil je graag het gezicht van je baby kunnen zien. Afhankelijk van hoe de baby ligt zal het wel of niet mogelijk zijn om het gezicht in beeld de krijgen. Ligt de baby met het gezicht naar voren toe en bevindt er zich veel vocht rondom het lichaam, dan zullen het gezicht en andere delen van het lichaam beter zichtbaar zijn dan wanneer dat niet het geval is.
Even gaan wandelen kan ervoor zorgen dat de baby zich verplaatst waardoor het gezicht beter zichtbaar wordt. Als dat niet lukt is er de optie om enkele dagen later een nieuwe poging te ondernemen.
Meer informatie? Bel ons op 03 239 30 53